sobota, 30 marca 2013

Batoniki żurawinowo-otrębowe

Dla małych, dużych i kobiet w ciąży ze względu na żurawinę :)
Są przepyszne i uwaga! Znikają na ciepło! :))

Składniki ciasto:
- 250g mąki owsianej
- 75g otrębów owsianych
- 60g brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 50g roztopionego masła
- 6 łyżek soku z cytryny


Składniki nadzienie:
- 150g suszonej żurawiny
- 200g kwaśnej śmietany
- 10g brązowego cukru
- 2 łyżki mąki orkiszowej
- 1 łyżka esencji waniliowej
- skórka z 1 cytryny
- 1 jajko

 
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy z nich ciasto o konsystencji granoli czy kruszonki.
2. Połową masy na ciasto wypełniam małą foremkę.
3. Łączę ze sobą wszystkie składniki na nadzienie i wylewam je na ciasto.
4. Drugą połową ciasta rozsypuję na wierzch i odrobinę ugniatam całość.
5. Piekę około 30 minut w 220.
6. Pozwalam całości wystygnąć na kratce, po czym kroję na mniejsze porcje.
 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz