sobota, 30 marca 2013

Chrupiące orkiszowe ciasteczka z czekoladą i orzechami

To kolejna propozycja ciasteczek orkiszowo - otrębowych. Takie lubię najbardziej .. chrupiące i delikatne. Można bawić się składnikami do woli!

Składniki:
- 40g brązowego cukru
- 100g mąki orkiszowej
- 60g otrębów orkiszowych
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 5 łyżek słodkiej śmietany
- 1 łyżeczka olejku śmietankowego
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 100g posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
1. Nagrzewam piekarnik do 200°C,
2. Masło roztapiam na wolnym ogniu. Kiedy rozpuści się do końca, ściągam z ognia i dodaje brązowy cukier. Mieszam do uzyskania jednolitej masy. 
3. Do mąki dodaję sodę, otręby i sól. 
4. Do suchych składników dodaję masło z cukrem oraz jajko, śmietanę, olejek śmietankowy, orzechy i gorzką czekoladę. Mieszam.
5. Na papier do pieczenia wykładam masę na ciasteczka i piekę je około 25 minut.

:)

1 komentarz:

  1. bardzo fajne i zdrowe ciasteczka ;)

    Wesołych Świąt ;*

    OdpowiedzUsuń