sobota, 30 marca 2013

Owsianka z jabłkami i wiśniami

Coś dla młodych obywateli (około 9 miesiąca) i obywateli na diecie - lub też lubiących lekkie posiłki :)
Przygotowanie zajmuje w całości około 8 minut, więc to idealna propozycja dla tych, którzy wiecznie są w biegu -  stąd właśnie wybór kaszki owsianej, a nie płatków. Zamiast kaszki owsianej można dać każdą inną kaszkę tego typu - jaglana, jęczmienna, owsiana - cokolwiek sobie nie zamarzycie :)


Składniki:
- 1 jabłko obrane i pokrojone w małe kawałki
- 50g kaszki owsianej (u mnie Holle)
- 200ml mleka
- 8 wiśni (można dać więcej)
- 1 łyżeczka siemienia lnianego

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki z wyjątkiem siemienia wkładam do garnuszka, i powoli doprowadzam do wrzenia. Gotuję około 5 minut.
2. Siemię lniane dodaję przed samym miksowaniem. 
3. Blenderem miksuję do konsystencji, która jest odpowiednia dla Małej - wszystko zależy od potrzeb Waszych czy dziecka. 
Przygotowując śniadanie dla dorosłych nie trzeba miksować :)

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie Owsianki :) Samo zdrowie, a i jakie dobre.
    Chciałabym tylko mieć w domu jakieś zapomniane zapasy wiśni...

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm wiśnie.. zjdłabym :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. ale apetycznie wygląda!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. pychotka ! smaczna owsianka , musze zrobić taką z wisienką ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Przypadkiem odkopałam takie zapomniane zapasy w zamrażarce .. i stwierdziłam, że trzeba szybko spożytkować :) A jutro jeszcze dorzucę je do tego tartaletek :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm, a jeśli ktoś lubi smak owsianki, a nie za bardzo toleruje już mleko (są wśród nas takie osoby ;))?
    Ale i tak - wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń