piątek, 15 marca 2013

Puree z zielonej fasolki

Zielona fasolka jest bardzo wartościowa, a przy tym niezwykle delikatna. Ma dużo skrobi, białka, żelaza. Oprócz tego wapń, magnez i cynk oraz witaminy C i E oraz z grupy B.
U nas jedzą ją wszyscy, więc i tutaj nie mogło jej zabraknąć. Tym razem w postaci puree, które chętnie podaje dla nas, jako dodatek do obiadu, jak i Małej


Składniki:
- ziemniak
- zielona fasolka - 2 garści
- gotowany kurczak
- opcjonalnie woda, mleko lub śmietana 
- opcjonalnie sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ziemniak obieram, myję i kroję w kostkę.
2. Fasolkę myję i obieram i kroję w małe kawałki lub też daję mrożoną. 
3. Kurczaka gotuję w nieosolonej wodzie (trafił mi się akurat szczęśliwy kurczak, z wolnego chowu).
4. Warzywa wrzucam na parę i gotuję około 10 min. 
5. Całość łącze ze sobą za pomocą miksera.  W razie potrzeby rozrzedzam wodą, można dodać też mleko (mamy bądź modyfikowane - jeśli gotujemy dla dziecka) lub śmietana. 
6. Można doprawić solą lub pieprzem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz