niedziela, 3 marca 2013

Puree ziemniaczano-szpinakowe z kurczakiem

Dla dużych i małych :) Pyszne, wiosenne i dostarczające wielu witamin, białka, błonnika, karotenoidów i soli mineralnych.

Składniki:
- 200g mrożonego szpinaku (może być też opakowanie baby spinach)
- 3 średnie ziemniaki
- 1/2 opakowania serka mascarpone
- 100g ugotowanego kurczaka
- opcjonalnie sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Kurczaka gotuję w nieosolonej wodzie (może być z warzywami). Po ugotowaniu dzielę na małe cząstki.
2. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuje bez soli. Szpinak wrzucam na patelnię (bez tłuszczu) i rozmrażam. Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dorzucam mascarpone i mieszam. 
3. Pulsacyjnie miksuję kurczaka i warzywa, tak żeby purre miało małe cząstki.

Uwaga. Różne publikacje podają bardzo rozbieżne informacje o tym od którego miesiąca można dzieciom serek mascarpone podawać - jedne piszą, że po 9 miesiącu życia inne, że dopiero po dwóch latach. W każdym razie można zastąpić delikatnie kwaszoną śmietaną (tę można podać również około roku). Tyle o wersji obiadowej dla dzieci :)

Robiąc puree dla dorosłych, możemy przyprawić całość odrobiną soli i pieprzu. Możemy też nie dodawać kurczaka.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ależ pomysłowe:) musi smakować fantastycznie. Koniecznie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podoba mi się ten pomysł ;) taka nietypowa wersja puree

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiosna za oknem, więc czas na wiosnę na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń