sobota, 2 marca 2013

Ryż na mleku z gruszkami

Pyszne śniadanie dla mamy i córki :)
Składniki:
- 1 szklanka ryżu (np. basmati lub do risotto)
- 3 szklanki mleka
- 1 gruszka
- szczypta cynamonu i imbiru

Przygotowanie:
1. Ryż myję, a następnie zalewam mlekiem i dodaję do garnka ok 1,5 cm kawałek laski wanilii (przekrojony). Doprowadzam do wrzenia i wolno gotuję do momentu, gdy ryż będzie bardzo miękki.
2. Gruszkę kroję w małe kawałki, wrzucam do rondelka i podgrzewam. Gdy osiągnę konsystencje musu z grudkami, dodaję szczyptę cynamonu i imbiru.
3. Z ryżu wyjmuję laskę wanilii i mieszam z musem gruszkowym. Jeśli jest potrzeba doprawiam, ale dla mnie gruszki są już wystarczająco słodkie.

Zamiast gruszki można dodać banana .. nie trzeba w tedy go gotować, a jedynie wkroić w ryż :)

5 komentarzy:

  1. nie ma to jak ryż na mleku <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kremowe i delikatne... cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A wiecie, że jadłam po raz pierwszy w życiu coś takiego? :) Dziecko zdecydowanie rozwija moje podniebienie :))

    OdpowiedzUsuń