poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Muffinki z borówkami


To dla mnie borówkowy powrót na bloga :) 
Delikatne, orzeźwiające muffinki przypominające odchodzące już powoli lato. Dla dużych i małych rączek :)
 
Składniki:
- 1,25 szkl. mąki pszennej
- 1,25 szkl. mąki orkiszowej
- 1 łyżka stołowa cukru waniliowego
- 3 łyżki stołowe miodu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko

- ok 180g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego (lub innego tłuszczu)
- sok z cytryny (ja dałam z całej, ale można dać mniej)
- skórka starta z połowy cytryny (jak wyżej, można dać mniej)
- ok 150g borówek

Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawiam na 180°C.
2. Łączę ze sobą wszystkie składniki w kolejności - najpierw suche, później mokre, tak aby otrzymać jednolitą masę.
3. Do masy mogę wmieszać delikatnie borówki lub dodawać je warstwowo (ciasto/borówki/ciasto/borówki) bezpośrednio w papilotkach.
4. Wypełnione ciastem papilotki umieszczam w nagrzanym piekarniku i piekę około 25 minut.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis!
    Za miast cytryny dodalam limonki- tylko to znalazlam w domu.
    Na nastepny raz dodam 4 lyzki miodu, zeby zaczarowac w nich mojego meza♡♡♡

    OdpowiedzUsuń