środa, 28 sierpnia 2013

Tartaletki z borówkami

Kolejna borówkowa propozycja :) Ładnie wygląda, świetnie smakuje i robi wrażenie na teściowych :) 

Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 50 g zimnego masła
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko

- łyżka cukru waniliowego
Nadzienie:

- 500g borówek amerykańskich
- 70g brązowego cukru
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (można zastąpić choćby cukrem żelującym)

Przygotowanie:
1. Ze składników na ciasto zagniatam kulę i pozostawiam w lodówce przez ok godzinę.
2. Ciastem wykładam tartaletki i piekę 20min w 200ºC. 
3. Do garnuszka wrzucam opłukane borówki, dodaję cukier i sok z cytryny. Podgrzewam, aż  borówki zaczną się rozpadać. Kiedy to się stanie dodaję mąkę ziemniaczaną, dzięki czemu uzyskuję efekt owoców w żelu.
4. Wierzch można posypać np. płatkami migdałowymi.

PS. Pod masę z borówek można dodać krem cytrynowy (z cytryny i mascarpone)

Smacznego! 

5 komentarzy:

  1. Bardzo ładnie wyglądają :)Zapisuję do zrobienia, bo mam nadmiar borówek

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne:) a pomysł z kremem baaaardzo mi się podoba:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam ta Twoja kuchnie!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wcale się teściowej nie dziwię, sama poczęstowałabym się :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki dziewczyny :) Aż miło się do Was wraca!!! :)))
    Obiecuję, będzie więcej! :)

    OdpowiedzUsuń