piątek, 6 września 2013

Romans borówki z maliną

Moje dziecko uwielbia borówki, dlatego korzystam póki mogę i zamykam ich smak w słoikach, by móc cieszyć się nimi w zimie :) Dzięki odrobinie kardamonu otwarty słoik natychmiast potrafi przenieść nas gdzieś daleko, w kojące miejsce :)

Składniki:
- 1kg borówek amerykańskich
- maliny (u mnie około 100g tylko tyle miałam)
- 1 opakowanie "Cukru z prawdziwą wanilią" Kamisa (ma w sobie troszkę kardamonu)
- ok 30g cukry trzcinowego
- sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
1. Lekko rozgniatam połowę borówek i dodaję do nich sok z cytryny oraz wspomnianą przyprawę. 
2. Zasypuję cukrem i resztą borówek, odstawiam na ok. 1 godzinę. 
3. Przekładam całość do garnuszka i gotuję na małym ogniu do zgęstnienia (możecie dodać też cukier żelujący i dzięki temu osiągnąć konsystencję dżemu).
4. Gorący dżem przełożyć do czystych, gorących, wyparzonych słoików. Obracam do góry dnem i daję im w spokoju wystygnąć.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz