poniedziałek, 28 października 2013

Jabłka w cieście

Z serii kombinowanie w kuchni dla małych buziek .. :) Oto placki, które moja Mała wciąga niczym odkurzacz .. Ja z resztą mam do nich ten sam stosunek, nic więc dziwnego, że zniknęły w ciągu 15 minut od usmażenia .. :-)))


Składniki:
- 1/2 kg jabłek
- 25 dkg mąki orkiszowej (lub zwykłej)
- 1/4 litra mleka (
lub wody)
- 2 jajka
- olej rzepakowy do smażenia

- przyprawa do dań słodkich Kamis

Przygotowanie:
1. W misce mieszam mąkę z wodą oraz żółtkami i przyprawą. Ubijam pianę z białek, dodaję do ciasta.
2. Jabłka obieram i kroimy w plastry grubości ok 1 cm, wycinam gniazda nasienne.
3. Każdy kawałek jabłka zanurzam we wcześniej przygotowanym cieście, następnie kładę na patelnię z rozgrzanym olejem i smażę na złoty kolor. 

4. Odsączam z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
5. Placuszki można polać jogurtem lub miodem. Można też pozostawić w wersji bez dodatków, jak u mnie :)

2 komentarze:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Witamy Panią,
    jabłka w cieście idelanie komponują się w idee naszej akcji kulinarnej.
    Marka Paclan wystartowała z konkursem skierowanym do miłośników gotowania i pasjonatów słodkich wypieków. Do wygrania udział w wyjątkowych warsztatach w krakowskiej Manufakturze Czekolady oraz zestawy niespodzianki. Paclan nagrodzi 10 osób, które zaprezentują najciekawsze przepisy na ciasta, ciasteczka i babeczki.
    Aby wziąć udział w akcji należy przygotować słodki wypiek używając dowolnego produktu Paclan, a jego fotografię wraz z przepisem opublikować w dowolnym kanale społecznościowym. Zgłoszenia z linkiem do publikacji należy wysyłać za pośrednictwem aplikacji konkursowej na fanpage marki. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi 25 listopada 2014 roku.

    10ciu finalistów zostanie zaproszonych na aromatyczne warsztaty kulinarne w krakowskiej Manufakturze Czekolady, które odbędą się 6 grudnia 2014 roku o godzinie 12:00. W mikołajkowe południe uczestnicy warsztatów będą mieli okazję własnoręcznie przygotowywać trufle, praliny i autorskie dekoracje tabliczek czekolady pod okiem najlepszych mistrzów cukierniczych Manufaktury.

    Więcej informacji oraz regulamin zabawy:
    https://www.facebook.com/familyproducts/app_548201605313649

    OdpowiedzUsuń