środa, 13 listopada 2013

Dorsz pieczony z pomidorem

Propozycja nadaje się dla małych i dużych ze względu na to, że jest pieczona (nie smażona), zawiera znikomą ilość soli i w dodatku szybka w przygotowaniu :)

Składniki:
- filet z dorsza (dowolna ilość)
- pomidor (lub kilka pomidorków koktajlowych)
- sok z cytryny
- przyprawa Kamis FitUp do ryb (można zastosować dowolną ulubioną przyprawę do ryb, ta konkretna zawiera m.in. trawę cytrynową, imbir, liście kolendry),
- sól (wedle  uznania)

Przygotowanie:
1. Filety myję i skrapiam sokiem z cytryny (jeśli chcecie posolić to jest to odpowiedni moment). 
2. Oprószam przyprawą do ryb i odkładam na blaszkę, która jest skropiona olejem rzepakowym.
3. Na wierzch dodaję pokrojone pomidory (możecie na pomidory dodać np. mozarelle).
4. Całość zapiekam około 20 minut w temp 180°C (ryba puści sok, który idealnie nada się do polania na ziemniaki, ryż czy kaszę).


Podałam z sałatką z pora:
- 1/2 dużego pora
- 1/2 jabłka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (można zmieszać z majonezem albo dodać śmietanę)
- pieprz, sól

Pora i jabłko cienko kroję, dodaję jogurt, przyprawy i całość mieszam :)
trawa cytrynowa, liście kolendry oraz imbi
trawa cytrynowa, liście kolendry oraz imbir.
trawa cytrynowa, liście kolendry oraz imbir.

2 komentarze: