poniedziałek, 23 listopada 2015

Klopsiki w sosie pomidorowo-marchewkowym


Odkąd w moim życiu pojawiły się dzieci, pojawił się też problem: "Co na obiad?". Moje termity są zdecydowanie mięsolubne, więc kombinuję tak by było mięso i zarazem by jakoś przemycić im warzywa. Tu, oprócz pomidorów, mamy ukrytą pietruszkę i marchewkę - dla mnie bomba :)

PS. Uwielbiam ten sposób przygotowywania sosów - smakują niesamowicie świeżo i zawsze mogę ukryć w nich "bonusy" pełne witamin dla dzieciaków :)




Klopsiki
Składniki:

500g mięsa mielonego,
- 2 jajka,
- 50g startego sera,
- pęczek posiekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz,

Przygotowanie: 
1. Wszystkie składniki wyrobić(najlepiej dłońmi)
2. Formuje odpowiednie duże porcje i wrzucam na parę lub smażę na patelni wysmarowanej oliwą (w zależności od nastroju - wychodzą równie dobre :-) )
3. Klopsiki powinny się zrumienić, ale nie muszą być usmażone w środku - będziemy je jeszcze dusić w sosie.


Sos
Składniki:

2 duże marchewki,
- 3 ząbki czosnku,
- duża cebula,
- puszka krojonych pomidorów,
- 100ml wody lub wywaru drobiowego,
100g startego sera,
- 100g koncentratu pomidorowego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- odrobina pikantnego sosu chili - pół łyżeczki,
- przyprawa do dań włoskich Kamis (ostatnio chyba moja ulubiona)

1. W robocie kuchennym miksuję pomidory, pokrojoną marchew, cebulę i czosnek - można dodać od razu koncentrat.
2. Przelewam na głęboką patelnię, dodaję wodę i doprawiam. Gotuję 20-25 minut na wolnym ogniun. Pod koniec gotowania dodaję ser, by się roztopił. 
I to jest już opcja, która można podawać - świetnie sprawdza się z ryżem lub makaronem.

Opcja druga: Zapiekam! 
Przygotowanym sosem zalewam klopsiki, posypuję serem i zapiekam 20 minut w 200ºC.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz