sobota, 12 marca 2016

Jogurtowe śniadanie z musem jabłkowo-bananowym


Oto mój bardzo prosty sposób na pożywne śniadanie lub też deser.
Podgotowane owoce, jogurt naturalny, zmielone płatki owsiane dadzą nam pełnowartościowy posiłek, zwłaszcza dla Młodych rozrabiaków, ciągle łaknących nowych wrażeń (również smakowych). 
Całość składników starczyła mi na zrobienie 3 szklanek pysznego śniadania/deseru.



Składniki:
- 5 małych jabłek (jakie lubicie, u mnie zazwyczaj Ligol),
- banan dojrzały,
- 3 łyżki zmielonych płatków owsianych górskich,
- 0,5 cm laski cynamonu,
- łyżeczka miodu - jeśli mieliście kwaśniejsze jabłka,
- duży jogurt naturalny grecki,
- 3 łyżeczki dżemu 100% - u mnie czarna porzeczka - kwaśny posmak idealnie równoważy słodycz naszej masy jabłkowej,
- do posypania pokrojone orzeszki ziemne (mogą być tez płatki migdałowe czy wiórki kokosowe)


Przygotowanie: 
1. Owoce dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w cząstki i umieszczamy w garnku, zalewając wodą (tak, by woda pokryła dno naczynia), dodajemy tez miód i laskę cynamonu. Gotujemy na średnim ogniu ok. 8-10 minut (lub do momentu, aż zmiękną). 
2. Pod koniec gotowania dodaję płatki owsiane. Całość blenduję, do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzę.
3. Do szklanek wypełniam jogurtem naturalnym. Na niego wykładam naszą owocową masę. Wierzch dekoruję dżemem oraz posypuję orzeszkami.

Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz