sobota, 19 marca 2016

Pasztet z cieciorki

Codziennie walczę z tym, żeby moje dwa szkraby zjadły coś pełnowartościowego. Codziennie też znajduję w sieci milion sprzecznych ze sobą informacji, na temat tego co jeść. 
Ten przepis to mój pomysł na to, co zdrowe, na to, co chętnie dam Młodym, by napełnili brzuchy rano czy wieczorem :) Duże osobniki też jedzą, nie zauważając nawet, że w tym pasztecie nie ma mięsa ;-) 





Składniki:
- 250 g cieciorki (waga przed nasączeniem i ugotowaniem)
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 50 g słonecznika łuskanego 
- 1 cebula
- 1 por
- 3 marchewki
- 3 ząbki czosnku (można dać więcej lub mniej - jak lubicie)
- 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki 
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz

Przygotowanie: 
Jeśli przygotowujecie pasztet z suchej cieciorki, trzeba ją namoczyć w wodzie - mniej więcej 5 godzin przed przygotowaniem.
1. Cebulę i pora drobno pokroić, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach.
2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z porem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać marchewkę, paprykę w proszku, kmin rzymski, chwilę razem dusić, cały czas mieszając.
4. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać, żeby składniki się połączyły, zestawić z ognia.
5. Ziarna słonecznika podprażyć na suchej patelni. 
6. Zmiksować składniki pasztetu, czyli ciecierzycę, uprażone ziarna słonecznika, sos marchewkowo-pomidorowy i jajka.
7. Doprawić solą i pieprzem.
8. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok. 45 minut.
10. Zostawić w formie do wystygnięcia i pałaszować czym prędzej :)

PS. Z kminem moja historia jest taka, że trzeba go lubić, żeby go dodawać. Ja osobiście nie przepadam, więc w kolejnej wersji go nie dodam. Jeśli jednak znacie tę przyprawę, lubicie i jesteście pewni, że inni domownicy zjedzą to śmiało - dodawajcie! :-)

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, pysznie to wygląda :-)
    Zapraszam do mnie :-)
    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń